Om hur det går med min bokashi

Det har nu gått drygt en månad sedan jag startade min första laddning bokashi. Jag har grävt ned den första laddningen i jorden och startat en liten “jordfabrik”. En andra laddning står på jäsning och en tredje håller på att fyllas i behållaren under köksbänken.

bokashi

Det jag har grävt ned i jorden fördelade jag på de odlingsplatser i trädgården där jag fortfarande inte planterat något. Bokashin gör nämligen jorden en aning sur i början och det tar ungefär två veckor innan jorden återfår sitt “normala” ph-värde.

kompostering

Eftersom att jag fick över en del av den färdigjästa bokashin så gjorde jag en jordfabrik av resten. Jag blandade ungefär 30% bokashi med 70% gammal jord i en större murbruksbalja som jag släppte ned några daggmaskar i och placerade i växthuset. När jag gräver runt i baljan kan jag se hur maskarna vuxit till sig och nästan alla matrester har blivit till jord. Kvar är några kaffefilter och andra rester som tar lite längre tid att bryta ned.

pumpa i bokashijord

Från jordfabriken har jag tagit en del jord till en mindre hink där jag planterat en pumpaplanta. Pumpor är en av de växter som älskar näringsrik jord och jag hoppas att den här plantan kommer att ge en rejäl skörd framöver!