Jag har blivit med Bokashi

Tidigare i vår skrev jag om att jag i år skulle prioritera komposten. Att bli självförsörjande på jord har länge varit ett av mina mål med trädgården. Varför släpa hem en massa jord från handelsträdgården när man faktiskt kan ordna det själv?! Och visst har det fungerat jättebra att kompostera trädgårdsavfallet i komposten och sedan återanvända jorden året efter men jag har ändå fått stödköpa några jordsäckar varje år och i takt med att mina odlingar ökar så ökar också behovet av bra jord.

Jag har också länge velat ta reda på hushållsavfallet som ju faktiskt är en dundernäring för jorden. Så efter att ha läst på lite om Bokashi så klickade jag till slut hem ett startkit.

”Med hjälp av ”goda” mikrober kan du omvandla dina matrester till värdefull jordförbättring. Ett par veckor efter matrester lämnat köket och kommit ner i jorden kan du börja plantera.” Bokashi.se 

bokashi hink

Nu har min första bokashihink snart stått under diskbänken en vecka och imorgon borde den bli full (jag har fuskat och tagit matrester från andra hushåll än mitt eget). Då ska hinken stå i två veckor innan man kan gräva ned den där man ska odla.

Tanken är att jag ska gräva ned min bokashi i komposten om jag inte kan gräva ned den i någon odlingsbänk. Det borde snabba på processen i komposten och till nästa år kommer jag att ha jord så det räcker och blir över!

Fortsättning följer…