I år ska jag prioritera komposten

I utkanten av min trädgård har jag en kompost av gamla pallkragar där jag mest samlar trädgårdsavfall och återanvänder en del jord ur. Varje vår vänder jag på kompostens innehåll för att återanvända jorden längst ned till trädgården igen. Under några år har jag tänkt att jag ska ta tag i det här med komposten ordentligt och göra det efter konstens alla regler men det har liksom aldrig blivit av.

komposten

Man måste ju inte göra efter konstens alla regler, man kan få bra jord ur sin kompost ändå. I år tänker jag dock prioritera komposten, den är ju faktiskt en riktig guldgruva i trädgården och med lite skötsel så kan jag gräva ännu mera guld ur den.  När jag i våras vände på innehållet i komposten så hittade jag spår av råttor i form av gångar i botten. Inga jätteroliga besökare men komposten är ju inte helt förstörd för det. Däremot så behöver jag råttsäkra den och i och med det tänkte jag också bygga en bättre kompost som ger bättre möjligheter att kompostera hushållsavfallet tillsammans med trädgårdsavfall.

Gödselgrep

På second hand hittade jag en bok om kompost, även om den inte är purfärsk så finns där massor att ta till sig av. Bläddrade igenom den och gick sedan över till några andra av mina trädgårdsböcker och samlade på mig en massa bra att ha saker inför våren och det kommande kompostbygget.

Så fort trädgården är snöfri (vilket inte lär hända inom de närmsta två månaderna) tänkte jag börja bygga den nya komposten. Jag har dock kört fast lite när det kommer till hur jag ska göra med botten. Om jag ska slippa besök av råttorna så är det botten jag måste koncentrera mig på. Tänker mig ett finmaskigt nät för att komposten fortfarande ska ha kontakt med marken under. Velar lite över om jag ska bygga en ny kompost av spillvirke från ett trallbyte eller om jag ska fortsätta använda pallkragar. Fördelen med pallkragarna är att de är lätta att lyfta på och av när man vänder på komposten.

Jag har som sagt ett par månader på mig att fundera över bygget men det känns skönt att jag har påbörjat planeringen, jag fortsätter läsa på och tar mer än gärna emot era tips inför kompostbygget!