Att lyssna på kroppen

Jag är en mästare på att vara min egen doktor och ge mig själv diagnoser och ordinationer. Det har förmodligen ett samband med min motvilja till att kontakta sjukvården där rädslan att inte bli tagen på allvar eller bara vara till besvär är mina största problem. Så idag är jag sjuk, sjuk som i hemma från jobbet med en sjuhelsikes ryggvärk. Och jag tror jag vet var den kommer i från.

lyssna på kroppen

Jag har haft lite för mycket i sommar, inte bara på jobbet utan även i mitt huvud med allt jag ska hinna med och sen mitt eget företag och det ideella styrelseuppdrag jag har (hon med problem att säga nej!). Allt tillsammans har blivit en enda stor stress och jag fortsätter att ånga på. Som tur är så är jag en mästare på återhämtning och att koppla av. Mitt i all röra så kan jag ge mig själv en hel dags ledighet och göra ingenting. Och det kanske är det som gör att jag inte är ”den som går i väggen” (tänker att det är det som skulle kunna hända om jag fortsatte ånga på). Istället är det kroppen som säger i från när det är dags att tagga ned och välja bort.

armband

Den här gången är det som sagt ryggen som strular (igen). En stressig period följt av några övertramp för en sedan tidigare känslig rygg. ”Jag ska bara vattna hela trädgården med vattenkanna lite snabbt” & ”Inte behöver jag någon hjälp att lyfta den här tunga jordsäcken…” gör att min kropp till slut säger stopp.

slända

Så idag lyssnar jag på min kropp. Jag ligger hemma i sängen, rastlös så klart men, med stränga order till mig själv att fortsätta vila. Fast än gurkplantan i växthuset som har blivit för tung och ramlat ihop borde hängas upp igen och högen med pappersarbete på skrivbordet fortsätter att växa…

Som tur är har jag en förstående sambo som hjälper till med det han kan, han har visserligen tjatat på mig lite för länge att jag måste uppsöka sjukvården. Jag har därför lovat, både honom och mig själv, att uppsöka en sjukgymnast så fort jag återfått min normala kroppsfunktion igen, för annars kommer jag nog aldrig från mina ryggproblem som börjat dyka upp lite för frekvent den senaste tiden.

skog

Att bara lyssna på kroppen och dess signaler hjälper så klart inte, jag behöver också gå till grundproblemet och försöka skala bort en del stressfaktorer. Vilket jag visserligen har påbörjat och planerar att fortsätta arbeta på under den kommande hösten.