Om min trädgård

När vi flyttade till vårt hus under sommaren 2007 började jag att anlägga det som senare skulle bli min trädgård. Mina första trevade steg i odlingens värld var ett äppelträd och en liten blombänk med väldigt dålig planering av planteringen. Det hela utökades under andra året med en pallkrage där jag odlade morötter och mangold. Jag testade olika kryddor och spännande örter. Sedan dess är utvecklingen av trädgården ständigt pågående. Ett par år efter att vi flyttat till huset plockade vi bort flera buskar och träd på tomten för att få in mer solljus och större ”rena ytor”.

Under 2010 tog mina grönsaksodlingar fart, då utökade jag min pallkrageodling till fler pallkragar och provade mig fram. Jag odlade tomater, majs och squash i stora krukor på husets soliga kortsida och längtade efter ett växthus. Vi bor i växtzon 5 och det krävs växthus här för att kunna maximera odlingen av flertalet sorters grönsaker.

Året efter kunde jag inte hålla mig längre, jag var tvungen att ha ett eget växthus.  När växthuset stod klart blev möjligheterna att odla grönsaker oändliga kändes det som, äntligen kunde jag odla tomater på riktigt och gurkan skulle frodas. Jag är glad att vi vågade köpa ett lite större växthus än de allra vanligaste men jag ångrar lite att vi inte vågade köpa ett ännu större! Idag skulle jag utan problem kunna odla på dubbla ytan och i smyg drömmer jag om ett stort tunnelväxthus…

Efter växthusköpet har min trädgård sett ungefär likadan ut. Jag har visserligen hunnit prova på en massa olika grödor och jag har testat att odla både i sandbäddar och jordbäddar men trädgården har inte vuxit eller förändrats väsentligt. Blomrabatten jag gjorde under första året i huset är borta och jag har nästan inga växter som inte är ätbara i min trädgård längre. Och äppelträdet finns heller inte längre kvar, det dog förmodligen efter att gnagarna gått hårt åt stammen en vinter.

I trädgården har jag just nu fyra stora pallkragar, en långsmal odlingsbänk och ca 10kvm växthus. På kortsidan av huset finns en altan under tak som är skyddad mot vind och där solen värmer gott, där odlar jag i krukor sånt som inte absolut måste stå i växthuset. Mina odlingsytor just nu tillgodoser vårt behov av grönsaker under sommaren och hösten men visst drömmer jag om att kunna bli helt självförsörjande på grönsaker året om…

Trädgård pallkragar

Växthus

Odlingskrage

Jag velar lite om jag ska frångå odlingen i pallkragar och odlingslådor för att istället anlägga ett stort friland den här våren. Men hur som helst så håller jag på att längta ihjäl mig efter att få strosa runt i trädgården och plocka bland växterna igen. Bara några månader kvar, nedräkningen har börjat!

Ett svar på “Om min trädgård”

Kommentarer är stängda.