Fjälltur på skidor om våren

I flera år har jag drömt om att göra en tur på längdskidor i fjällen under vårvintern. Och lite i smyg planerar jag för att eventuellt kunna utföra en fjälltur på skidor under den här våren. Eller smyg och smyg, jag har ju satt upp det på min lista över mål för 2016… Jag hoppas att det blir av men jag vet att det kräver en del förberedelse och jag är ännu inte säker på om jag kommer att fixa det. Förmodligen blir jag ensam, eller hunden ska såklart med. Jag har ingen aning om var jag ska förlägga min tur men jag tänker att jag har några månader kvar att planera för den. Eftersom att jag inte direkt har någon vinterfjällvana eller några större erfarenheter att åka skidor på fjällen om vintern så tänker jag att det måste bli en tur mellan stugor efter en vältrafikerad (och väl skyltad) led till att börja med.

Fjälltur

För vad som känns som hundra år sedan gick jag en ettårig utbildning i Åre där vi bland annat gjorde en lite längre fjälltur på skidor. Det enda jag minns av den var att det var sjukt jobbigt och läraren hela tiden sa ”Det är bara en liten bit kvar nu!”. Min skidteknik var urusel och ryggsäcken var tung och satt dåligt på ryggen. Jag vet inte hur många gånger jag ramlade. Vi övernattade i en STF stuga och på sista dagen tog vi oss upp på en ”kulle” och kunde sedan glida på skarsnön nedför hur länge som helst, solen gassade och känslan var underbar!

Till att börja med behöver jag hinna få några mil på skidor i benen, jag behöver träna på att åka skidor med ryggsäcken och jag måste hitta en lämplig tur att åka också!

Hos Fjällsäkerhetsrådet finns en del praktiska tips att läsa inför skidturen i fjällen.

4 svar på “Fjälltur på skidor om våren”

 1. Katta - Bucketlife

  Åh, vilket underbart projekt! Jag är som du, inte jättevan med vinterfjällturer och dessutom ganska otränad på skidor, men fram borde en ju komma i alla fall! Jag tänkte åka upp till Särna på vårvintern och passa på att ta lite skidturer på sjön och om jag vågar, på fjället också. Vi får dela taktik & tips!

  • Sandra Inläggsförfattare

   Att få till skidvanan lite är aldrig fel, sen tror jag att bara man är förnuftig och har respekt för vädrets makt på fjället så har man kommit en bra bit på vägen! Men som sagt lite mer erfarenhet skulle aldrig skada. :)

 2. Emma Isacsson

  Haha den där fjällturen tänker jag tillbaka på med hatkärlek! Jag var ju så arg på Jonas första dagen så jag vägrade anv skidorna efter lunch typ och gick ist. Var ju liksom mest is i spåren. Men som du säger, vägen hem sista dagen var underbar! Den kommer jag aldrig glömma, jag kunde liksom åka skidor! 😄 Hoppas du kommer iväg på en mysig tur!

  • Sandra Inläggsförfattare

   Ja, hatkärlek var det verkligen! Jag har fortfarande kvar mina täckbrallor som jag kraschade i på vägen ned efter toppturen! ”T-ass” :)

Kommentarer är stängda.