Dags att börja plastbanta

Jag är nog ungefär sist på bollen men det har blivit dags att försöka plastbanta i vårt hushåll. Egentligen har jag väl haft tankarna om att börja plastbanta rätt så länge men jag har inte riktigt kunnat motivera tillräckligt att köpa nya saker när jag redan har fungerande även om de jag har är i plast. Det blev helt enkelt ett litet dilemma för mig om det verkligen var nödvändigt att konsumera nytt i relation till att försöka vara giftfri. De plastfria produkterna som också är hållbara ur miljösynpunkt är inte direkt billiga. Att bara ”byta ut” ett fungerande plastredskap mot ett giftfritt alternativ blir en utgift som jag inte riktigt kunnat motivera.

En av anledningarna till att jag vill rensa bland mina plastprodukter är alla kemikalier som plast kan innehålla. Men all plast är inte ”farlig plast”. Naturskyddsföreningen har listat plastens olika innehåll och vill man kan man grotta ned sig i det här.

Om man har tillgång till, och håller utkik på, loppisar och second hand så kan man förmodligen hitta produkter att ersätta sina plastredskap med där. Tyvärr är det inte alla som har det. Vid mitt nästa stadsbesök ska jag försöka hinna med en sväng in på secondhand-butiken och se vad jag kan hitta.

plastbanta köksredskap

Mitt ”projekt plastbantning” börjar i köket där det nu finns en del redskap som är i behov av att bytas ut. I några kommande inlägg får ni hänga med i mina tankar om olika redskap och hur jag väljer när jag byter till mer hållbara alternativ.

4 svar på “Dags att börja plastbanta”

 1. Emma

  Bit för bit byts det ut lite saker här även om jag inte bestämt mig just för att plastbanta. Men för nåt år sedan beslutade jag mig för att inte använda teflonstekpannan eller plaststekspade mer. Vi har en gammal gjutjärnsstekpanna och så hittade jag två stekspadar i metall på second hand. På marknad har jag köpt två olika slags trägafflar som används till bakning/ såsvispning och grötrörning. Det är ju sånt man sätter direkt i munnen och äter och just vid upphettning av maten så släpper nog mer av ev. skadliga ämnen. Jag använder väldigt lite diskmedel numera. Mycket blir rent med hett vatten, man ser hur flottet löser upp sig om man är noga. Och, som sagt disktrasan (från hojna) kan kokas med en droppe såpa. Då behöver man inte sprida en massa kemikalier på bänken där bulldegen sen ska suga upp dem ….

  • Sandra Inläggsförfattare

   Ja, det kommer att bli något liknande här. Att byta ut bit för bit. När man tittar sig omkring så är det ju en hel del plast överallt så att byta ut allt direkt blir ju inte aktuellt! :)

 2. Sandra

  Vill också börja plastbanta mer och känner också att jag ska börja i köket pga ska ju ändå stoppa sakerna i munnen som jag tillagar med plastslevar och stekspadar. Tack för inspirationen!

  • Sandra Inläggsförfattare

   Ja, men precis! Det känns som att den största andelen plast i ett hushåll finns just i köket så att börja byta ut där är ju ett stort steg på vägen!

Kommentarer är stängda.