Utan ström och utan värme

storm

Igår, precis klockan 21:00 när jag slog mig ned i soffan för att se Grey’s då försvann strömmen. Vi har haft ett riktigt busväder och det har stormat som bara den. Jag kan tycka att det är lite mysigt att vara utan ström och plockade fram trangiaköket för att koka morgonkaffet. Men mina plantor i växthuset håller nog inte med om att det är så mysigt. Utan ström så har nämligen inte extravärmen gått under natten och när jag kollade på termometern idag så har det varit ned till sex ynka plusgrader där ute i natt. Utomhustemperaturen har under dagen legat på 5 plusgrader och innan strömmen kom tillbaka mitt på dagen idag så låg temperaturen på fjorton grader i växthuset.

värme växthus

Att ha kallt i växthuset är inte optimalt för växtligheten, värst är det nog för gurkplantorna som kan ta ganska mycket skada och stanna i växten om temperaturen understiger 10 plusgrader. Helst ska man aldrig ha under +15 grader i växthuset men det är inte alltid så lätt att hålla temperaturen så hög i början av säsongen här uppe hos oss.

värme gurka

Tomaterna tror jag inte tar någon skada alls av den tillfälligt låga temperaturen men jag tar inte ut segern i förskott! Skadorna av den låga temperaturen är svåra att se direkt, de kan visa sig senare i form av dålig tillväxt på plantorna och så klart senare skörd. Jag håller tummarna för att värmen är på väg tillbaka så att plantorna kan fortsätta växa!

värme tomater