Tre nätter i Miekak – En rapport från fjällresan

Jag kan ju ha råkat säga att jag skulle komma med en längre rapport från fjällresan tidigare. Tiden springer liksom ifrån mig just nu och imorgon är det dags för en tripp till fjällen igen, dock i en enklare version den här gången. Jag har faktiskt hunnit gå igenom en del av bilderna från våra dagar i Miekak och tänkte bjuda på en del av dem här tillsammans med en kortare rapport.

Fjällsjö

Resan var bokad sedan länge. Helikoptertransport till och från sportfiskeparadiset Miekak, som ligger i Arjeplogsfjällen, och tre nätter i stuga. Vi firade min mamma som fyller 60 år och förutom mamma och pappa så var även min lillebror med familj med på turen. Ila och Sally var också med så klart!

helikopter

Bara helikopterturen var en upplevelse i sig. Att se fjällen från ovan, vilken grej! Vädret var dock inte helt perfekt under vare sig dit- eller hemresan men vi fick se en skymt av Sarek i horisonten och kunde även se Sulitelmaglaciären.

Miekaksjön

Fisket var väl aldrig det primära med resan, vilket kan tyckas konstigt när vi åker till ett ”renodlat” fiskeställe. Vårt fokus var mer på att bara få vistas i naturen och umgås. Vi gjorde små dagsutflykter med båt på den stora sjön och eftersom att sällskapet både innehöll barn och gravida så slog vi läger nära stranden vid inloppet på sjön ena dagen och vid utloppet den andra dagen.

flugfiske

Vi hade vädret med oss och behövde aldrig packa upp regnkläderna, däremot hade jag önskat att jag packat ett par shorts eller åtminstone haft med mig badkläderna på dagsturerna. Solskyddsfaktor hade också varit bra att ha med sig, för även om det var mitten av augusti så lyckades jag solbränna både ansikte och rygg.

miekak

Ett dopp i det iskalla vattnet lyckades jag i alla fall med. När jag stod där på stegen och skulle ta klivet ned på botten (som såg så nära ut i det klara vattnet) så blev det där doppet mer eller mindre ofrivilligt. Hade jag insett hur djupt det var hade jag nog aldrig släppt taget om stegen!

arjeplogsfjällen

Men visst fiskade vi också, själv lyckades jag med bedriften att få en fin öring och två rödingar. Tillsammans fick vi tillräckligt med fisk för att kunna äta en middag allihopa på sista kvällen.

fjällfiskeFjällöring

Våra dagar var ungefär helt perfekta och även om det inte är den sortens semester man åker på varje år så ser jag framemot att göra något liknande snart igen. Helikoptertransporten var en riktigt häftig upplevelse och känslan av att inte behöva (kunna) använda mobilen på flera dagar var riktigt avkopplande.

miekaksjön

Ila som trivs som fisken i vattnet när hon får fjälluft i nosen var dock lite bekymrad över att behöva vara kopplad. Hon hade så gärna vilja springa efter riporna och sträcka ut benen över fjällen…

fjällhund

Well, det finns fler bilder och mer att berätta om resan så det finns risk att ni får stå ut med fler fjällbilder en annan dag! Nu måste jag börja packa för nästa resa…

fjällutsikt

Spara