Odlingssäsongen 2016 ~ En sammanfattning del I

Det är dags att summera årets odlingar. Vad har funkat och vad har inte funkat? Vad har jag lärt mig i år och vad tar jag med mig till nästa år?

Vi börjar i växthuset, där har det i år huserat; tomat, gurka, melon, kapkrusbär och smultron.

växthusodling

Tomaterna kan jag inte annat än vara nöjd med för i år. (Här har jag skrivit mer om årets tomatskörd) Till nästa år ska jag odla så mycket tomat som möjligt i jordbädd istället för som i år när allt har odlats i hinkar.

Gurkan, som kom igång sent har levererat riktigt bra i år. Från början av juli till början av september har vi kunnat äta gurka hur ofta vi velat. Till nästa år tänker jag försöka hitta en slanggurka som funkar och försöka få fler än en planta att överleva.

melonen

Melonen blev lite av en besvikelse i år. Bättre förberedelse nästa år och mer näring i jorden borde hjälpa. Kanske behöver jag också se över odlingsplatsen och testa odla i stora hinkar istället för i jordbädden gömt bakom gurkan. Till nästa år ska jag se till att jag har minst en planta honungsmelon också.

Kapkrusbären har jag redan hyllat ett flertal gånger och tänker göra det igen! Vi har precis ätit upp de sista bären och snacka om en växt som levererar! Värt att tänka på var man planterar plantan till nästa år. Tror jag ska testa att odla den i en stor hink med tanke på hur den sprider de mogna bären runt omkring sig. Undrar just om denna gröda enbart lämpar sig för växthusodling i vårt klimat?

odla-2016-skord

Smultronen har också fått oförtjänt lite uppmärksamhet den här säsongen. Jag odlade dem i fat i växthuset och de har fått för lite vatten i kombination med för lite näring. Om någon av plantorna överlever till nästa år (jag brukar nämligen övervintra dem genom att gräva ned dem i pallkragarna men har inte hunnit med det i år) så ska jag ta bättre hand om dem nästa säsong!

odlingsaret

Jag summerar odlingsåret i växthuset som ett bra år, det kunde ha varit bättre men det kunde också ha varit betydligt sämre. Jag har klarat mig undan ohyra och överhettning. Sommaren har varit rätt så gynnsam för växthusodling i vårt klimat även om jag fick köra extra värme ganska långt in på säsongen.

En summering av odlingarna utanför växthuset kommer i del II om ett par dagar.

Spara

Spara