Odlingssäsongen 2016 ~ En sammanfattning del II

Vi går vidare till att sammanfatta odlingssäsongen på mina odlingsytor utanför växthuset. (Del I, sammanfattningen av årets växthusodling finner du här.). Vad har gått som planerat och vad har inte gått som planerat? Om odlingarna i växthuset var rätt så lyckade över lag så var det fler toppar och fler floppar i odlingarna utanför växthuset.

I mina pallkragar och andra odlingskragar har jag i år odlat potatis, pumpa, morötter, rödbetor, palsternacka, lök, sparris, sallad, sockerärt, persilja, dill, broccoli, portlak, mangold och lakritsrot (om jag inte glömt något).

pallkragar

Bland årets floppar i odlingskragarna kliver broccolin upp på första plats. I stället för att skydda plantorna mot ohyra lyckades jag bygga ett hotell för kålfjärilen. Något man skulle kunna kalla en flopp är även rödbetan. Ångrar bittert att jag inte satte mer av den, tjugofem små rödbetor blev en alldeles för liten skörd. Mer rödbeta nästa år alltså!

krispsallad

Årets höjdare måste jag säga var den krispiga plocksalladen (borde kolla upp om jag har noterat vad sorten heter så jag kan köpa frön till nästa år igen). Även mängden potatisar är jag nöjd med i år, jag skulle vilja utöka odlingsytan för potatis ytterligare men det finns inte plats för det i nuläget.

potatisland

Pumpan fick en liten släng av frosten och skörden blev inte så stor som jag hade hoppats. Men eftersom att det var första året med pumpa så tänker jag nog testa nästa år igen.

pumpa

Morot och palsternacka (aaahh, om jag kunde skulle jag odla ännu mer av dessa två (och rödbetan också då)) har jag skördat ändå fram tills nu. Det är så tacksamt med grödor som dessa som inte kräver något av en i slutet av odlingssäsongen men ändå fortsätter att leverera.

rotsaker

Överlag har jag fått fina skördar i alla odlingsytor utomhus men det finns grödor som inte alls kommer till användning efter att de skördats, det är till exempel dill och mangold. Helt onödigt att låda de grödorna ta odlingsyta från andra grödor som jag skulle kunna ha större nytta av! Med andra ord så behöver jag planera bättre inför nästa års odlingar då kanske jag kan maximera ytorna ytterligare något.

Jag måste också nämna Lakritsroten, den är en ”perenn” i mina odlingskragar och egentligen skulle jag skörda den i år hade jag tänkt. Men tiden rann i väg och jag har inte alls hunnit med så lakritsroten får vackert stå ett år till innan jag skördar, det mår den inte alls dåligt av!

Här kan du läsa ett tidigare inlägg om skörden från odlingskragarna.

odlingsytor

Spara

Spara