Min favorit i trädgården – Körsbärstomat Vilma

En favorit i mina odlingar som har hängt med i många år nu är den lilla körsbärstomaten ’Vilma’. Jag tror minsann att hon har hängt med sedan första året jag odlade tomat. Det var innan jag skaffade växthus och hon har alltid varit en av favoriterna. ’Vilma’ är en körsbärstomat i buskform som jag odlar från frö och hon är inte bara lättskött utan ger också en bra skörd under en lång tid.

körsbärstomat vilma

Jag odlar mina busktomater i hinkar. Med ett lager lecakulor i botten och en (dyr) näringsrik jord i hinken. Det är skillnad på jord och jord, jag tänker inte gå in så djupt på det just nu men en dyrare kvalitetsjord  innehåller oftast mer och bättre näring samt att den behåller fukten på ett bra sätt till dina plantor. Helst ska man ha några små hål i hinkens botten för att undvika att plantan drunknar av överbevattning men jag vill inte göra hål i mina hinkar så jag hoppar över det och får leva med att en del av mina plantor drunknar ibland.

busktomat vilma

Åter till ’Vilma’. Den här busktomaten klarar sig bra utomhus här hos oss i växtzon 5. Ser man bara till att plantan står i ett soligt läge och är något så när skyddad mot regn och vind så är det inga problem. Jag har faktiskt fått skörd inne på fönsterbrädan av den här tomaten också. Det var ett år när jag satt mina frön lite för tidigt och de han växa sig rejält stora innan det var dags att plantera ut dem. Man ska inte nypa bort tjuvskott från den här sortens körsbärstomat utan den ska bara stå där och växa och frodas.

körsbärstomat vilma

Plantan blir inte så stor att man behöver binda upp den, det kan dock vara bra att ge plantan ett stöd i form av en pinne att luta sig mot när tomaterna börjar växa och tynger ned plantans grenar. När tomaterna har börjat bli röda brukar jag ibland tillföra lite näring i form av nässelvatten till plantorna.

2 svar på “Min favorit i trädgården – Körsbärstomat Vilma”

    • Sandra Inläggsförfattare

      Det lär förmodligen bli en del plantor över. Jag sparar ett par till dig med! :)

Kommentarer är stängda.