KarlJohansvamp 2020

Året svampsäsong började tidigt. Redan i den senare delen av juli började jag pocka KarlJohan här uppe i norrbotten, så tidigt har jag aldrig plockat innan. Jag smög lite med det också, vågade inte visa på instagram att jag plockat svamp eftersom att jag ville hinna plocka lite själv innan alla andra kom till skogen för att plocka.

Men det dröjde inte länge till folket hittade ut och mina svampställen var inte längre bara mina. I år har det varit otroligt mycket folk i skogarna som plockat bär och svamp känns det som och jag har blivit tvungen att leta nya platser att hitta svamp på. Jag tycker i och för sig att det är rätt så kul att leta nya svampställen och ännu roligare att fler folk hittar ut i skogarna!

Karljohansvamp

I slutet av juli plockade jag ganska mycket KarlJohan, både på gamla och nya ställen. Sedan kom en riktigt torr period och det kom inga nya svampar, de som kommit torkade snabbt ut och blev ofräscha. Jag gjorde några försök att hitta mer KarlJohan men det lilla regn som kom ibland var inte tillräckligt på mina svampställen. Efter det slutade jag leta KarlJohan och siktade in mig på andra svampar istället. Men jag hörde talas om de som plockat KarlJohan här i norrbotten ändå in i oktober i år! Den varma hösten har sannerligen gett en lång svampsäsong!

Liten karljohansvamp

Den svamp som jag ändå lyckats plocka har jag till största delen torkat. Jag delar svampen i mindre bitar och fördelar ut i torkollorna, torkar den på ca 40 grader tills dess att alla bitar är helt torra. Och just det där med att få dem helt torra tycker jag är lite svårt. Jag har misslyckats ett par gånger och trott att svampen var torr, satt den i en glasburk som jag ställt i skafferiet. När jag sedan öppnat burken efter en tid så visar det sig att någon av svampbitarna inte var helt torr och det luktar urk från hela burken.

Torka Karljohansvamp

Den svamp som inte åkt in i torken har jag förvällt i en stekpanna (kokat ur vattnet) och sedan frusit in i plastpåsar. Perfekta att plocka fram i vinter till en pastasås!

KarlJohansvamp