Inför årets odlingssäsong

Det börjar bli dags att se över frö förrådet och planera inför årets odlingssäsong. Det här året hade jag tänkte att jag inte skulle vara ute i sista minuten som så många gånger tidigare.

I min trädgård odlar jag mest ettåriga grönsaker och diverse andra ätbara saker. Varje år svär jag över att jag inte odlat sparris så att vi skulle kunna skörda dem det här året, men det här med fleråriga växter verkar inte vara min grej. I fjol köpte jag till och med sparrisfrön men satte dem aldrig! Undantaget är Lakritsroten som jag satte på vinst och förlust i en odlingskrage ett år och sedan har kunnat skörda fyra år senare.

Efter fjolårets bottennotering i värme och soltimmar så kan väl allt bara bli bättre? Inget är skrivet i sten men min planerade lista för årets odlingar ser ut så här:

I växthuset:

 • Tomat
 • Gurka
 • Honungsmelon
 • Cantaloupemelon
 • + en ej bestämd nykomling ”bubblare”

I pallkragar:

 • Potatis
 • Rödbeta
 • Sockerärt
 • Morot
 • Palsternacka
 • Plocksallad, ruccola, mangold
 • Purjolök
 • Och en eller två nykomlingar ”bubblare”

På fjolårets lista var Vattenmelon bubblaren i växthuset, tyvärr tog den sig inte riktigt in på årets lista trots att den var vacker och tämligen lättskött. Den får stryka på foten främst för att bladlössen älskade den samt att den inte direkt gav någon skörd och jag tyckte att det var svårt att veta när melonen var färdig för att skördas. (Det kan dock hända, vis av tidigare erfarenhet, om det finns fröer kvar när jag ska börja så, att det blir några plantor vattenmelon ändå).

Odlingssäsong

Jag får se hur det ser ut med tid och ork när våren kommer. Velar lite när det kommer till hur jag ska odla tomaterna i år. I växthuset finns en jordbädd och en sandbädd. Fram tills ifjol (tiden går så fort, det kan hända att det är två år sedan också) odlade jag tomater i sand och täckte med gräsklipp. Sedan byggde jag över sandbädden med trall och odlade tomater i kruka (stora hinkar) istället. Fördelen med att odla i stora krukor är att man kan odla mer på mindre yta men nackdelen är att bevattningen är svårare att få till.

Utomhus begränsas jag lite av att vi bor i växtzon 5. Men det betyder inte att det inte går att odla växter som är för lägre zoner, man får testa sig fram lite.

Odlingssäsong meloner

4 svar på “Inför årets odlingssäsong”

 1. Linnéa

  Åh, ibland saknar jag den stoooora köksträdgården som vi hade för ett par år sedan. Men balkongen funkar för rätt många växter ändå. Nyfiken på vilka bubblarna blir. :)

  • Sandra Inläggsförfattare

   Ja, jag brukar försöka testa odla något nytt varje år. I år har jag inte riktigt bestämt vad bubblaren ska vara men det blir något ätbart i alla fall! :)

 2. Pernilla

  Der känns avlägset med tomatodling just nu. Men du har så rätt, snart ska fröna ner i jorden om det ska bli några plantor. Får se om jag odlar eller köper färdiga plantor i år.
  /P

  • Sandra Inläggsförfattare

   Ja, det brukar gå fortare än man anar. Vips så är det april och man står där fortfarande helt handfallen! :)

Kommentarer är stängda.