Fem steg mot ett bättre klimat

Jag tycker det är så lätt att fastna i allt man borde göra för att bidra till en bättre miljö. Allt ska vara klimatsmart och för mig blir det till en sorts stress med allt man inte borde göra om man vill vara snäll mot vårt jordklot. Jag kan bli superirriterad när sambon kastar ett mjölkpaket i vanliga soporna för att han inte orkar gå till garaget där vi faktiskt har en påse för pappersförpackningar som vi går med till återvinningsstationen med när den är full (eller överfull). Men man får inte glömma bort allt man redan gör för en bättre miljö, ge sig själv en liten klapp på axeln ibland.

Jag är av den åsikten att det är vi ”vanliga människor” som måste börja ändra på vårt beteende om vi ska nå en global förändring. Det är vi som sitter på makten när det kommer till konsumtionen till exempel. Om vi minskar vår konsumtion så måste producenterna i slutändan minska sin produktion!

Naturskyddsföreningen har listat fem sätt att ”klimatmaxa sig själv”.

Res som en tjej – Att resa mindre och klimatsmart, ta cykeln och åk mer kollektivt

För mig är det här svårt. Att bo på en liten ort i Norrland där närmsta affär ligger 10 km bort är inte klimatsmart. Att inte använda bilen är svårt för mig men jag kan definitivt bli bättre på att planera och minska mina resor till bland annat affären.

Ät som en tonåring – Minska på köttkonsumtionen

Jag vet egentligen inte vad som anses vara ”att äta mycket kött”? I den här familjen äter vi främst älgkött från närmsta skog när vi äter kött. Jag har slutat att köpa kött som kommer från andra länder och försöker i den mån det går handla kött från närområdet när det finns i köttdisken. För mig handlar den här punkten mer om att få bort de stora köttindustrierna än att bli vegetarian.

Sola som en tysk – Använd miljömärkt energi

Jag tycker solceller verkar som ett spännande alternativ till all annan energi som finns. Tyvärr är jag inte tillräckligt intresserad för att sätta mig in i vad som krävs och hur jag skulle kunna göra. Vi värmer vårt hus med lokal fjärrvärme som enligt Vattenfall har låg miljöpåverkan. Men man kan också fundera på hur mycket el och energi man använder och hur man kan minska den.

Snåla som en smålänning – Dra ned på konsumtionen!

Det här är egentligen ganska enkelt för en fattig student som mig. Jag har helt enkelt inga pengar att konsumera. Jag är förmodligen också ganska snål i grund och botten. Jag gillar att spara ihop mina pengar och köpa prylar med kvalitet som jag vet håller och ger mig glädje i flera år. Vad som är mitt stora dåliga samvete här är allt slit och släng man som förälder köper till sitt barn, och på den punkten kan vi definitivt bli bättre i den här familjen.

Tänk som en förälder – ”Vad skulle hända om alla gjorde så där?”

Varje gång du gör något bra för planeten bidrar du till en ljusare framtid! Att tänka på vad man gör och kan göra mer för miljön är ett steg i rätt riktning.

Vad gör du för att bli mer klimatsmart?

klimatsmart kompost

Vi komposterar allt matavfall, om sommaren försöker jag även kompostera så mycket som möjligt i trädgårdskomposten.