Dags att odla broccoli igen

I början av min pallkrageodling, för si så där fem år sedan ungefär, odlade jag broccoli. Första året var en flopp, de blev aldrig några fina broccolibuketter utan allt gick i blom, antagligen var det fel på skötseln av plantorna! Andra året fick jag världens bästa broccoliskörd,  en massa fina buketter som jag förvällde och frös in.

Odla broccoli

Tredje året kom ohyran. Larver som kröp överallt i de fina broccolibuketterna, inte alls aptitligt och jag kastade det mesta av skörden. Sedan under det fjärde året hade larverna tagit över odlingen helt och hållet och allt gick till komposten redan innan det var dags att skörda. Efter det gav jag upp, eller tog ett uppehåll i alla fall.

Odla broccoli

Jag vill ha en lättskött odling där jag inte behöver springa omkring och plocka ohyra från mina plantor titt som tätt. Att odla broccoli under fiberduk var aldrig heller något alternativ eftersom att jag odlade andra grödor i samma pallkrage.

fryst broccoli

Här om dagen när jag plockade upp en påse frusna broccolibuketter från matvarubutiken och läste på baksidan ”odlad i Spanien” så slog den där ”kan själv idioten” till i mig. Varför ska jag köpa broccoli från ett annat land där jag faktiskt har möjligheten att odla själv och fylla frysen.

odla broccoli

I år tänker jag alltså odla broccoli igen. Learning by doing är ett av mina motton i odlingarna, och i år ska jag se till att planera ordentligt för broccolin. Har läst på mer om kålfjärilen som är den som mina plantor blivit angripen av tidigare  och jag ska se till att plantera broccolin enskilt så jag kan täcka plantorna med en fiberduk för att skydda mot ohyran.

broccolibuketter

4 svar på “Dags att odla broccoli igen”

 1. Linnéa

  Lycka till!! :)

  Vi körde bara broccoli ett år, men hade problem med ohyra ganska omgående tyvärr. Året efter skippade vi det. För mycket jobb tycker jag (som inte heller gillar broccoli så värst). Vi odlade det från början för att sonen, som då var ca 5 år, så gärna ville ha det :-)

  Hoppas det funkar bättre för dig i år!

  • Sandra Inläggsförfattare

   Tack! :)
   Ja, visst är det mycket jobb. Men jag gillar broccoli, speciellt den hemmagjorda så jag är beredd att göra ett nytt försök i år!

 2. Sandra

  Usch det är precis det där med kålfjärilen som gör att jag skippat broccoli hittills. Det kryper i mig bara av att tänka på det. Men jag följer dig gärna i år och apar kanske efter till nästa säsong :)

Kommentarer är stängda.