Att vilja få till en förändring

För några veckor sedan såg jag och sambon dokumentärfilmen Cowspiracy. Filmen var en riktig ögonöppnare för mig, jag hade faktiskt aldrig förstått hur stor klimatpåverkan köttproduktionen har. Det var nästan så att jag blev illamående. Visst är filmen väldigt ”amerikansk” och kanske lite för överdriven bitvis. Men jag har fattat poängen och den lyder att vi måste dra ned på vår konsumtion av kött. Och det gäller alla!

En av anledningarna till att man skövlar regnskog är för att göra plats där man kan odla spannmål till kossorna som ska bli din middag. (Och jag som trodde man skövlade regnskog för att träden är vackra som köksbord, typ) Det är ju helt absurt egentligen att på vissa platser i världen svälter folk medans man på andra platser i världen gör allt för att kunna odla mat till djur som man ska äta upp, när man istället kunde odla mat till människor som svälter.

Efter att jag sett filmen hade jag känslan av att jag ville bli vegetarian, eller vegan, på direkten. Så här några veckor senare så funderar jag fortfarande över hur jag ska minska min köttkonsumtion.

I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 87 kilo kött per person och år. (Källa: Naturskyddsföreningen)

87 kilo! Om vi för enkelhetens skull säger att man får ut 174 kilo kött från ett slaktat djur och i Sverige är vi 9,85 miljoner personer. Det innebär att det behövs nästan fem miljoner djur för att tillgodose vår köttkonsumtion PER ÅR! Och alla dessa fem miljoner djur ska ha sin mat också, dessutom är djurens slaktålder väldigt olika, det innebär att en del av djuren ska ha mat i flera år innan de slaktas…. Illamående var ordet.

hållbarhet klimatpåverkan

Vad kan man göra själv?

Så här resonerar jag:

Steg ett, minska konsumtionen av kött. Jag behöver inte bli vegetarian på heltid men om jag medvetet väljer bort kött några gånger i veckan har jag kommit ganska långt.

Steg två, leta efter kravmärkt kött. Sverige behöver betande djur för att hålla landskapen öppna, det finns gårdar som säljer kött från djur som nästan uteslutande är naturbetande. Kött från vilt räknas också som ett klimatsmart alternativ.

Steg tre, sluta köpa kött som inte är svenskt. (Har du funderat på varifrån skinkan du lägger på frukostmackan kommer? Eller köttet i pyttipannan du köpte från frysdisken? Var tror du köttet på pizzan hos pizzerian kommer i från? ). Genom att handla Svenskt kött gynnar man inte den utländska köttproduktionen som i många fall har större klimatpåverkan än den svenska.

Det är ändå vi konsumenter som sitter på makten. Det är vi som måste genomföra förändringen, minska konsumtionen, för att också produktionen ska minska.

Ett svar på “Att vilja få till en förändring”

  1. Elina

    Detta har jag tänkt en hel del på. På den arbetsplats där jag är nu var det en vegan förra året, de drev med honom en del. (Det finns ju en del köttproduktionstänk där jag är). Jag tog faktiskt denna vegan i försvar och menade på att det är tur att någon går i täten och tar ansvar. Jag förklarade att jag inte vill bli vegetarian eller vegan men att de ur miljösynpunkt är värt att tänka över hur mycket kött vi äter. Många som tränar är också oerhört fixerade vid att få i sig nog mycket protein. Det är galet! Senast i mataffären igår införskaffade jag och min make lite linser, proteinrik, antingen gör jag vegetarisk gryta eller drygar ut min köttgryta med dessa. 😊🐂🐖

Kommentarer är stängda.