Att skugga växthus

Att skydda plantorna i växthuset från de starkaste ljuset är nästan ett måste under odlingssäsongen. Man kan måla utsidan av växthuset med ”skuggfärg”, vilket jag får för mig var vanligare förr, eller så hänger man upp skuggväv på fönstrets insida.

skugga växthus

För att skydda mina plantor hänger jag upp en spetsgardin längs delen av växthuset där gurkorna växer. Det har fungerat jättebra i flera år nu. Dock borde jag hänga upp en gardin i taket också för att skydda plantorna också senare på säsongen när de vuxit sig större.

skugga vaxthus

En spetsgardin är dessutom enkel att fästa med hjälp av vanliga metallringar som annars används till att stödja plantorna med. Vissa år har jag använt ett vanligt bomullssnöre istället för metallringen, det funkar finfint det med!

skugga i växthus

Varje höst plockar jag ned gardinen och spolar av den, sen får den hänga utomhus hela vintern, jag inbillar mig att alla eventuella skadedjur och sjukdomar som skulle kunna ”fastna” i gardinen dör då. Vet jag med mig att jag haft någon sjukdom på växterna i växthuset så brukar jag låta gardinen ligga i såpvatten innan jag spolar av den.

Att skugga växthus behöver inte bli dyrt, om du inte har någon spetsgardin liggandes hemma så ta en titt på tradera eller på din second hand affär.

2 svar på “Att skugga växthus”

  1. Matilda

    Så smart! Det borde jag göra på min balkong där solen ligger på nästan hela dagen. Funderade på fiberduk men det ser ju inte så snyggt ut, spets däremot – ursnyggt!

    • Sandra Inläggsförfattare

      Ja, det kommer att bli jättesnyggt och snällt mot växterna! :)

Kommentarer är stängda.