Åkerbären tar över mitt stenparti

Det finns en möjlighet att jag vid något tillfälle sagt att jag inte har några blommor i min trädgård. Det är en sanning med modifikation. På husets framsida finns nämligen ett stenparti. En något nedsänkt fyrkant, i plattorna, som omgärdas av en träram. Här har jag lagt stenar i hörnen som lämnar en rund form där jag satt jord och ”planterat” växter. Under stenpartiets första levnadsår växte här tulpaner, taklökar och trampnarv.

stenparti

Trampnarven byttes efter ett par år ut mot backtimjan och för några år sedan petade jag ned några skott av åkerbär som jag rotryckt från vägkanten under en promenad. Dessa åkerbärsplantor har förökat sig enormt och snart har de tagit över hela stenpartiet. Backtimjan som hade lyckats bre ut sig så snyggt och brukar bilda en lila matta med sina blommor ser minst sagt trött ut just nu, vet inte om det beror på att åkerbären håller på att ta över?!

backtimjan stenparti

Här och där sticker det även upp några små plantor av en Japansk akleja, ’White Angel’ ska den visst heta, jag planterade den en gång i tiden och den frösår sig själv på alla möjliga och omöjliga platser i stenpartiet år efter år. Och snart står den i blom igen.

japansk akleja stenpartiWhite angle

I havet av åkerbär så kommer det också varje vår upp några tappra tulpaner, i alla fall dess blad, de hinner aldrig gå i blom. Jag misstänker att de inte trivs så bra!

stenparti tulpaner

Taklöken gör sitt bästa för att stå emot åkerbären men några av sorterna har kastat in handduken.

taklök

En sort har tagit till flykt och försöker bosätta sig mellan stenplattorna utanför stenpartiet istället.

taklök

Åkerbärsplantorna kommer att gå i blom vilken dag som helst och även fast jag inte gillar att de tagit över mitt stenparti så jättemycket så är de fantastiskt vackra och ger mig bär varje år.

åkerbärsknopp

Om jag får onödigt mycket tid över i sommar ska jag göra ett försök att flytta åkerbären så att de växter jag verkligen vill ska växa i stenpartiet får en ärlig chans. Alternativt att jag flyttar de växter jag vill ha kvar för jag har en känsla av att åkerbären inte är så lätt att bil av med! Vi får se vad som hinns med.