Plötsligt händer det – Hojna bakar!

I ungefär ett halvårs tid har jag köpt hem jäst ett antal gånger (och sedan fått kasta när datumet har passerat sedan länge) för att jag tänkt baka. Jag är verkligen ingen expert på att baka men det är inte många ”köpesbröd” som kan mätas mot egenbakat bröd, speciellt inte när man har nybakat!

Men plötsligt händer det! Jästen hade passerat datumet med ett par veckor men fick duga ändå för jag hade bestämt mig för att ge mig på att baka morotsfrallor. Vis av tidigare erfarenheter när jag inte fått degen att jäsa tog jag till grilltermometern för att mäta temperaturen på vattnet som jästen skulle lösas i och sedan tog jag till lite extra jäsningstid för att vara på den säkra sidan. Och nu har jag inte mindre än 20 morotsfrallor i frysen och två i magen!

morotsfrallor

Kanske har jag till och med fått blodad tand och köper hem mer jäst för att baka något annat en annan dag!?

Recept på morotsfrallor

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl matolja
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
4 medelstora grovt rivna morötter (ca 4 dl)
3 dl havregryn
3 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl (kan behövas lite mer om morötterna är vattniga)

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (eller 41 och låt det kallna till 37 grader) och blanda i jästen.
2. Blanda ner olja, sirap och salt.
3. Rör ner de rivna morötterna, havregrynet och grahamsmjöl.
4. Blanda sist ner vetemjölet lite åt gången,  arbeta ihop till en fast deg tills den släpper från kanten på bunken.
5. Låt jäsa under duk, ca 30 min (min deg jäste nog närmare 45 minuter).
6. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela i jämna bitar som du sedan formar till runda, något tillplattade bollar. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 20 min.
7. Grädda frallorna 10 minuter i en ugn som är 220 grader varm . Låt sedan bröden svalna under bakduk.

morotsfrallor