Om när jag gjorde maskrosvin

Jag minns att min farmor gjorde maskrosvin när jag var liten. Om det var något hon brukade göra eller bara gjorde en gång kan jag dock inte säga. Hon förvarade i alla fall en stor bunke med maskrosvin i vår matkällare och jag kommer ihåg att det stod där länge. Tyvärr finns inte min farmor kvar så jag har inte kunnat fråga henne om vinet men jag har i flera år nu velat testa och i somras blev det äntligen av!

Maskrosvin

När man googlar maskrosvin så får man en massa olika recept och förslag på hur man kan göra. Jag läste på lite om hur andra hade gjort innan jag satte igång. Eftersom att jag inte äger något sånt där jäskärl (eller vad det då kallas) och inte heller ville använda jäst så blev det inte så många alternativ kvar på hur man kunde göra.

Först ska maskrosorna plockas, du behöver ganska många blommor, flera liter faktiskt. Se till att plocka dem en bit från trafikerade vägar, inte allt för nära ängar som gödslas eller besprutas och inte på en gräsmatta som är gödslad med konstgödsel!

Göra eget maskrosvin

När du har plockat ett gäng maskrosor så ska de rensas. Du ska enbart ha det gula från blomman tilli vinet, allt annat ska rensas bort. Till det här receptet behöver du minst tre liter (!) av bara det gula från maskrosen. Kämpa på!

Koka upp 4 liter vatten och häll över dina rensade maskrosor. Låt stå och dra i ungefär ett dygn innan blommorna silas bort. Se till att använda rena kärl. Jag hällde vätskan i en stor, steriliserad, glasburk efter att jag silat bort maskrosorna. Tillsätt socker, receptet jag följde sa 1,7 kg socker, nästa gång kommer jag att testa minska andelen socker för vinet blev rejält sött. Skiva tre ekologiska citroner och lägg i. Rör om då och då så att sockret löser sig, täck även ditt kärl med något men stäng absolut inte locket! Jag satte en kökshandduk över och fäste med ett gummiband. Låt stå i ungefär fyra veckor, mitt vin stod i rumstemperatur.

Maskrosvin

Efter fyra veckor hällde jag över vätskan i flaskor och när det slutat bubbla i flaskorna stängde jag locket och lät flaskorna stå i kylen tills dess att det var dags att provsmaka!

Jag kommer definitivt att göra maskrosvin igen, jag har förmodligen glömt hur långtråkigt det var att plocka och rensa blommorna tills dess det är dags igen. Och nästa gång ska jag som sagt prova att dra ned på mängden socker, förhoppningsvis jäser det bra ändå!