Odlingarna 2018

Jag måste för min egen skull skriva ned hur det har gått i trädgården under säsongen 2018. Helt otroligt att jag faktiskt har bloggat om alla odlingsår sedan 2011. Har kvar åren 2011-2015 på en gammal blogg och jobbar på att få in det arkivet i den här bloggen. Det är ju faktiskt lärorikt att gå tillbaka och se vad som funkade och inte.

Grönsaksskörd

I år har vi upplevt den varmaste och regnfattigaste sommaren i mannaminne. Jag köpte en ny regntunna innan säsongen drog igång och den har varit suverän att ha. Skulle vilja ha en till regntunna till nästa år.

Jag har odlat följande grödor: rödlök, gul lök, potatis, morötter, palsternacka, sparris, purjolök, plocksallad, rödbetor, grönkål, gurka, tomat, majs, kapkrusbär, honungsmelon och cantaloupemelon.

Rödlöken och den gula löken drabbades av något och det blev inte en endaste lök, trots att jag satt dem på samma sätt som föregående år och då skördade jag hur mycket som helst.

Höstskörd

Potatisen som jag i år odlat i två pallkragar har inte gjort mig besviken, vi åt den första färskpotatisen i slutet av juli och igår när första snön föll så har jag fortfarande kvar potatis i en av pallkragarna…

Morötterna, något sena men när de väl kom igång så levererade de som vanligt. Kanske borde så frön lite tidigare nästa år.

Palsternackan, min vintersådd funkade inte alls och de frön jag satte samtidigt som morötterna har inte alls grott bra. Behöver ta till ett annat knep till nästa år. Satte fler frön i början av sommaren men de tog sig väldigt dåligt.

Sparrisen har vi skördat för första gången i år. Jag har varit dålig på att ta hand om min sparris men den växer och mår i alla fall verkar det som. Kanske kan jag vara snällare mot den nästa år.

Purjolöken som jag försått inne dog så jag direktsådde den i stället. Blev lite sen tillväxt på plantorna och därmed så var de alldeles för små att skörda.

Plockasllad

Plocksalladen, samma visa varje år. Jag tänker att jag ska så i omgångar men det blir inte av. Verkar dessutom som att jag tappat fröpåsen i odlingsbänken för det ploppade upp sallad på flera konstiga ställen! :)

Rödbetorna, borde ha gallrat dem tidigare samt satt fler frön!

Grönkålen, ny för i år. Jag orkade inte täcka med fiberduk för att skydda mot kålfjärilen. Har haft en del larver men ändå kunnat skörda flera gånger. Grönkålschips har vi ätit om sommarkvällarna och jag har låtit grönkålen stå kvar i odlingslådan så kanske jag hinner skörda mer innan vintern kommer på riktigt.

Grönsaksskörd

Böt växtplats på gurkan och tomaterna i växthuset den här säsongen. Tomaten har jublat men det har inte gurkan. Började skörda gurka något senare än tidigare år och efter en ca 10 gurkor så slutade plantorna plötsligt leverera. Borde ha skuggat dem tror jag. Orkade inte det och får skylla mig själv.

Tomaterna, satte alldeles för mycket tomatfrön i våras. Har haft tomater överallt i växthuset och varken bundit upp dem ordentligt eller plockat tjuvarna. Men som de levererat!

Majsen (måste bara få skrika ut: ÄNTLIGEN!!!!). Jag har odlat dem i en liten pallkrage i växthuset. Och den som följt min trädgårdsresa vet att jag ändå sedan jag odlade majs första gången misslyckats år efter år. I år har jag skördat 10 majskolvar och det är ungefär det godaste jag någonsin ätit från mina egna odlingar.

Odla majs

Kapkrusbär, satte alldeles för många frön. Har odlat dem tillsammans med majsen i pallkragen, i hink i växthuset och ute i odlingskrage. De i växthuset har såklart levererat. Och överallt ploppar det upp små plantor av kapkrusbär från förra året. Utomhus blev det inget av dem, hade jag inte väntat mig heller men ville ändå testa.

Melonerna. Något av en besvikelse i år. En cantalopemelon växte tidigt fram och en stackars honungsmelon har vi också skördat. Större växtplats nästa år?