Förråden fulla med svamp

Under hösten som gick plockade jag en hel del svamp. Främst gula kantareller och trattkantareller. För mig var det ett riktigt rekordår med gula kantareller, jag har aldrig sett så många och vackra svampar på samma gång tidigare. Trattkantarellerna kom också igång ganska bra under den senare delen av hösten och jag plockade en hel del även om jag så här i efterhand ångrar att jag inte plockade mer.

svampar kantareller

De gula kantarellerna steker jag ur vattnet ur (förväller) när de är färska och fryser sedan ned i portionspåsar. Trattkantarellerna som däremot fungerar utmärkt att torka, kör jag i frukt och bär torken innan jag paketerar dem i glasburkar och förvarar i skafferiet.

kantarell trattkantarell

Att ha svamp i frysen och skafferiet är rena rama lyxen under hela året. Det ger en sån rikedomskänsla att kunna plocka fram sin egen skörd och veta varifrån råvarorna man använder i matlagningen kommer.

Vad använder jag min svamp till?

De torkade trattkantarellerna är busenkla att förgylla en sås med. Jag plockar fram och blötlägger dem ca 20 minuter innan såsen ska tillagas. De gula kantarellerna som är frusna kräver lite mer planering då jag gärna vill att de tinar innan jag använder dem i matlagningen. Förra veckan piffade jag upp en köttgryta med ett gäng. Och de är ljuvliga att använda som huvudingrediens i en paj till nyårsmiddagen.

Plocka svamp

Nyttigheter i svamp

I Sverige lider många av D-vitaminbrist speciellt under vinterhalvåret. Kantareller innehåller D-vitaminer som dessutom bevaras vid tillagningen. Svampen innehåller även kostfiber som gynnar matsmältningen.  Här kan man läsa mer om svampens innehåll och fördelar.