Årets hallonlikör står på vänt

I år har hallonriset varit fullt av bär. Ett riktigt hallonår! Jag har plockat och plockat och ändå önskar jag som vanligt att jag hade plockat mer!

Hallonbuske

Ett par liter hallon hamnade i frysen, tänkta till att plocka upp och ha som ingrediens i smooties i vinter. Jag har även kört ett gäng hallon i torkugnen för att kunna använda i müsli framöver. Och sen så har jag experimenterat med att göra hallonlikör.

Plocka hallon

Så här gör jag min hallonlikör

Jag börjar med att hälla hallon i en glasburk, fyller kanske till en tredjedel av burken. Sedan häller jag över vodka så att det täcker bären. Stänger burken och låter stå på ett ställe där jag kommer ihåg dem. För burken ska skakas om ett par gånger i veckan helst. En tejp med datumet för när jag stängde bruken sätter jag på locket, annars kommer jag aldrig i håg när det var.

Burken ska sedan stå några veckor, mina burkar fick stå nästan två månader i år. Och jag lät dem stå i söderfönstret i köket men jag tror att de helst inte ska stå i direkt solljus?

Hallonlikör

Experimenterade och hällde whiskey istället för vodka i två små burkar. Vi får väl se hur resultatet blir…

När burkarna sedan har stått färdigt, i några veckor eller som i mitt fall ett par månader, så är det dags att sila bort bären. Helst vill man ha en ren och klar likör så silandet blir ganska viktigt. Jag började med att sila genom en vanlig sil. Sedan har vätskan fått gå igenom ett kaffefilter vilket inte är det enklaste. Kaffefiltret sätter nämligen igen tämligen fort och man får byta filter och hålla på. Hade jag haft en silduk hade jag nog testat det istället.

Hallonlikörer

När vätskan är klar så ska den hällas upp på flaska och blandas med socker. Jag satte två deciliter socker till en halvliter. Sockret ska lösas upp i vätskan så skaka tills allt är löst. Sedan är det bara en enda lång väntan kvar tills dess att likören går att dricka. Den ska stå ett par månader och gotta till sig helt enkelt.

Och det är precis vad min hallonlikör gör just nu, står på vänt i ett mörkt rum och jag väntar ivrigt på att få provsmaka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *