En pallkrage full med lök

Trots att jag inte är någon lökälskare så odlar jag ändå gul lök sedan några år tillbaka. Lök går alltid ned i matlagningen och den är rätt så tacksam att lagra under längre tid. Till i år köpte jag en påse sättlök, satte några egna från frö och sedan hade jag kvar några lökar från i fjol som jag satt från frö men som inte hunnit växa till sig tillräckligt för att gå till matlagning. De senare satte jag i jord i år igen. Tyvärr blandade jag ihop ”köpes sättlöken” och de egenodlade så jag har ingen aning om det blev något av mina egna. De jag satte från frö i år kommer att bli sättlök till nästa år igen.

Egenodlad lök

En av fördelarna med att odla i pallkrage är att man kan odla rätt så tätt, tätare än vad odlingsanvisningarna för grödan säger, om man har bra med näring i sin jord. Och det har jag. Därför satte jag väldigt mycket lök i samma pallkrage!

Löken är redo att skördas när blasten lägger sig sägs det, jag skördade dem i slutet av juli och sedan har de fått ligga några veckor utomhus och torka. När blasten torkat klippte jag bort den och tog in löken till skafferiet. Vi får väl se hur länge den räcker, just nu har jag inte tillräckligt med yta i odlingarna för att odla lök i större mängd.

Torka lök

När jag lite ovetandes odlade hallonbuskar

I år har jag drivit upp en buske hallon i min ena odlingskrage nästan utan att veta om det. Tror att den växte där redan i höstas och jag lät den stå kvar, för jag gillar ju hallon och skulle gärna odla dem om jag hade mer yta att göra det på. Att odla hallon är egentligen helt onödigt på min odlingsplätt eftersom att hallonen växer i överflöd på andra sidan tomtgränsen, men en del av mig vill ändå odla hallon.

Hallonplanta

Egentligen börjar den här hallonhistorien ganska långt tillbaka i tiden. Jag har nämligen haft en hallonbuske i flera år, den har bara inte mått så bra.

För flera år sedan när jag jobbade i en butik som bland annat sålde plantor så råkade det följa med en hallonplanta, som inte mådde så bra, hem till mig. Jag grävde ned den i gräsmattan i ett hörn av tomten. Den har stått där i flera år utan att växa eller ge några bär men den har ändå alltid haft lite liv i sig. Trots att den blivit klippt av både gräsklippare och grästrimmer.

Nåväl, i våras när jag insåg att jag odlade en självsådd hallonplanta i min odlingslåda så grävde jag upp resterna av den misshandlade hallonplantan och satte ned den i odlingslådan tillsammans med den självsådda och nu har de minsann vuxit tillsig båda två. Och behöver flyttas, eller kastas, men jag tänker mer på det första. Så frågan är om jag ska gräva en lite större grop i gräsmattan och påbörja min hallonodling på riktigt?

Självsådd hallonplanta

Årets odlingsmissar

Odlingsåret är inte helt slut ännu, eller åtminstone återstår delar av den roligaste delen med odlingen: att skörda. Men det hindrar ju inte att jag skriver om mina misslyckande det här året.

Vi börjar med vitlöken. Den som jag varsamt satte i jord förra hösten och i våras kunde konstatera att det bara var några stackars lökar som klarat vintern. Jag flyttade försiktigt om de levande lökarna till en egen del i pallkragen för att kunna nyttja resterande del till att odla annat. Men någonstans gick det fel, inte en endaste vitlök har jag skördat, allt dog. Vet inte riktigt vad som är orsaken till att det gick åt skogen. Behöver kanske analysera det eller så gör jag bara ett nytt försök nästa år igen?

Det finns fler misslyckande i årets odlingar. Sockerärten är ett av dem. Jag skyller på den kalla sommaren och till den skaran lägger jag även salladen som inte alls ville gro ute i kragarna.

Sen har vi följetongen med majsen som jag envisas med att odla varje år i hopp om att jag ska få till det. Men, det gick inget vidare det här året heller. Av de ca 30 frön jag satte så blev det två (!) plantor som hamnade i växthuset. De växte sig stora och fina och satte kolvar. Jag hjälpte till med pollineringen så mycket jag kunde och allt såg bra ut tills skördetiden närmade sig. Plantorna var fulla med lus! De två stackars majskolvarna var bortom all räddning och jag fick kasta det på komposten. Nytt försök nästa år igen, jag ska minsann ha majs i mina odlingar!

Odla majs i växthus