Om hur man kan föröka svärmorstungor

Även fast jag knappt gillar krukväxten svärmorstunga så är det nog den krukväxt som jag har flest exemplar av här hemma. Jag har den lågväxande varianten och alla utom en planta är gröna med vita kanter. Svärmorstungan är så lättskött, jag tror det är därför den finns i så stor utsträckning i mitt hem. Den klarar av mina perioder där jag glömmer att vattna krukväxterna och dessutom klarar den av att leva på de platser där jag vill ha krukväxter men ingen krukväxt vill överleva.

Oftast förökar jag svärmorstungorna genom att dela på plantan och plantera sidoskotten i en egen kruka men den här gången ville jag prova något annat.

foroka-svarmorstunga

Så här gör du för att föröka svärmorstunga:

  • Klipp av ett av de yttre bladen, som ser friskt ut, från plantan
  • Skär med en vass kniv av bladet i mindre delar (kom i håg vilken del av bladet som satt nedåt på plantan)
  • Sätt ned delarna i jord med nedåt delen ned. Man kan sätta flera skott i samma kruka om man använder en större modell.
  • Placera krukan på en ljus plats dit solen når.
  • Vattna regelbundet & ha tålamod!

foroka svarmorstunga

Jag klippte flera blad och satte dem i jord redan i februari i år. Allt eftersom har jag plockat bort blad som inte klarade av behandlingen. De torkade antingen ut eller dog av andra orsaker. Men efter nästan fem månader så började jag se sidoskott på de bitar som överlevt.

Om du använder svärmorstunga med vita kanter så blir dina nya plantor helgröna.

svarmorstunga

När sidoskotten vuxit sig lite större så planterade jag varje planta i en egen kruka. Och när plantan har blivit ännu lite större och fått fina rötter kan man klippa bort skottet från den gamla plantan.

föröka svärmorstunga

En annan dag ska jag visa hur jag tar skott och förökar några av mina andra krukväxter!